Olet ehkä ennenkin kuullut paleo-dieetistä tai -ruokavaliosta, mutta onko sinulle jo selvää mikä sen idea oikeastaan on? Se on monintavoin väärin ymmärretty ruokavalio, jonka lisäksi siitä on olemassa monia eri tulkintoja. Onko sen idea syödä kuin luolamiehet vai ei? Toivottavasti tämä artikkeli selväntää asiaa sinullekkin.

Nimenä sana paleo viittaa esihistoriaan, ja osittain myös luolamiesten aikaan. Monet ruokavalion vastustajat takertuvatkin helposti tähän seikkaan ja naureskelevat ajatukselle luolamiesten ruokavaliosta. "Pitäisikö ihmisten lopettaa sitten autoilla ajaminenkin?", osa heistä naureskelee. Kuitenkin nimestään huolimatta tällä ruokavaliolla ei tarvitse syödä ötököitä ja raakoja juureksia. Ideana on ylipäätään syödä luontaisia ruokia, joita tuon ajan ihminen olisi voinut syödä.

Paleossa on pääasiallisesti kaksi tekijää jota pitäisi eniten välttää. Nämä ovat prosessoidut tuotteet, sekä gluteiinia sisältävät vilja-, kaura- yms. -tuotteet.Tällä ruokavaliolla elävät uskovat, että ihmisen keho ei ole kehittynyt toimimaan viljatuotteilla, vaan ne aiheuttavat vahinkoa kehossa, vahinkoa joka usein ei ole helposti havaittavissa. Tätä ovat mm. kasvanut tulehtuneisuus kehossa, sekä erilaiset ruoansulatusvaivat, muutkin kuin keliakia. Keliakia on tavallaan tämän ongelman pahin muoto, mutta ihmisillä joille ei tule kipuja, voi kuitenkin tulla muita ongelmia jotka vuosikymmenien kuluessa kasaantuvat suuriksi.

Paleo-Dieetti.jpg

Prosessoiduissa ruuissa ongelma on nykyään paljolti niiden heikko laatu. Kun niitä täytyy tuottaa halvalla ja suuria määriä, joudutaan niissä käyttämään tekniikoita jotka laskevat niiden ravintoarvoja. Esimerkiksi kuidut poistetaan monista valmistuotteista parantaakseen niiden säilymisaikoja. Lisäksi moniin tuotteisiin lisätään mm. paljon sokeria niiden teollista makua parantaakseen.

Paleossa idea on tehdä ruokansa mahdollisimman paljon itse. Kokkaamalla tuoreista raaka-aineista, saadaan kehoon terveellisempiä raaka-aineita, kuten parempia rasvoja ja vähemmän sokeria. Ihmiselle joka ei halua kokata ruokaansa, tämä ruokavalio ei kyllä sovi ollenkaan. Se on niin riippuvainen siitä. Joitakin paleo-tuotteita on olemassa, mutta ne ovat yleensä todella kalliita.

Yhteenvetona voisikin sanoa, että pohjimmiltaan tämä ruokavalio kuullostaa oikein järkevältä. Syödään tuoreita lihoja, kaloja ja kasviksia, jotka valmistetaan itse kotona. Vaikka moni kriitikko takertuukin tämän ruokavalion nimeen ja yhdistää sen luolamiehiin, on tässä dietissä kuitenkin paljon ideaa. Verrattuna keskimääräiseen ruokavalioon, on se paljon terveellisempi. Eri asia onkin sitten se, onko se kaikkein terveellisin. Tämä riippuu varmasti yksilöstä. Kuitenkin monelle tämä ruokavalio voisi tuoda lisää energiaa ja intoa, mutta se ei ole vaivaltaan kaikkein helpoin. Ihmisen pitää nähdä vaivaa kokkauksen kanssa, jos haluaa tätä ruokavaliota kunnolla kokeilla.