A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, josta moni on varmaan joskus kuullut, mutta harvempi oikeastaan tietään mikä on sen funktio kehossa. Termi a-vitamiini käsittää kaksi alalajia, Toista retinoleiksi kutsuttua löytyy eläinperäisistä tuotteista, ja toista nimeltään karotenoidia löytyy taas kasviksista.

A-vitamiini vaikuttaa ympäri kehoa eri toimintoihin, mutta seuraavat ovat sen tärkeimmät tehtävät:

Näkykyvystä huolehtiminen ( Puutos a-vitamiinista näkyy usein ensimmäisenä heikentyneenä pimeännäkökykynä. Tästä johtuu myös idea porkkanoideiden ja pimeässä näkemisen välillä, sillä porkkana on hyvä a-vitamiinin lähde.)

Ihmisen kasvuun ja kehitykseen nuoruudessa ( A-vitamiini ottaa osaa moniin solujen syntyyn, kehittämiseen ja vaikuttaa myös sikiön kehitykseen naisen kohdussa raskauden aikana.)

Immuunifunktion toiminta ( Riittävä a-vitamiinin saanti on ehdoton edellytys kunnolla toimivalle immuunisysteemille, joka auttaa kehoa torjumaan ulkopuolisia hyökkäyksiä mm. bakteereilta ja viruksilta.)

Miesten ja naisten sukupuolitoimminnon tarvitsevat myös riittävästi a-vitamiinia toimiakseen normaalisti.

Riittävä saantimäärä vaihtelee sukupuolen ja koon mukaan, mutta normaalisuositus on noin 0,8 g naisilla ja 1 gramma miehillä päivittäin. Suomessa harvalla on tästä vitamiinista nykyään puutosta, mutta joissakin maissa sitä vielä esiintyy enemmänkin. Toisaalta liian suuri saantikaan ei ole hyväksi, sillä ylimääräinen vitamiini varastoituu kehon rasvakudoksiin, ja voi aiheuttaa ongelmia pitkään jatkuvassa yliannostuksessa. Liiallisen saannin oireita ovat usein pahoinvointi, sekava näkökenttä ja oranssin sävyinen iho, erityisesti käsissä ja jaloissa.

a-vitamiini%20porkkanat.jpg

Parhaita ruokalähteitä ovat yleisesti lihatuotteista saatavissa retinoleissa erilaiset sisäelimet, erityisesti maksa. Tämän lisäksi mm. munankeltuaisessa, juustoissa ja maitotuotteissa on jonkin verran a-vitamiinia.

Kasvistuotteista parhaat lähteet ovat yleensä ne, jotka ovat oranssinsävyisiä. Erityisen hyviä ovat bataatti, porkkanat, kurpitsa, parsakaali ja aprikoosit. Parhaiten nämä tulevat raaoista kasvikisista, ja auringonvalossa säilyttäminen tuhoaa jonkin verran tätä vitamiinia näistä kasviksista ja vihanneksista.

Yhteenvetona sanoisin, että suurimman osan suomalaisista ei tarvitse murehtia tämän vitamiinin saannista, jos he muistavat syödä kasviksia. Puutostila on kuitenkin mahdollinen rajoittuneella ruokavaliolla, johon ei osu tätä sisältäviä tuotteita. Jos näet huonosti pimeässä ja silmäsi ovat erityisen ärtyneet, sinua voi vaivata a-vitamiinin puutostila. Voit kokeilla ottaa hieman sitä lisäravinteeta, ja katsoa josko tilanne paranee. Parempi ratkaisu on kuitenkin varmasti käydä lääkärillä jossa asia voidaan diagnosoida.

Lähde:

http://www.nutri-facts.org/eng/vitamins/vitamin-a-retinol/at-a-glance/