D-asparagiinihappo on aines jolla on tärkeä yhteys miehillä testosteroniin. Se on yksi kehon ainesosista, joka säätelee mieshormonin tuotantoa kiveksissä. Joku onkin sitten keksinyt että hei, tätähän voisi syödä lisäaineena ja kasvattaa testosteronin määrää kehossa! Nykyään tätä ainetta saa kaikista fitness-kaupoista, ja sen suosio on ollut kasvamaan päin koko ajan. 

Alkuperäiset tutkimukset tukivat valmistajien väitteitä aineen tehosta. 2 ensimmäisessä tutkimuksessa sitä lisäaineena saaneilla miehillä havaittiin huomattava veren testosteronin määrän nousu. Puhuttiin jopa 40 - 60 % noususta jo 9 päivän jälkeen. Jos katsot kaupoista tätä tuotetta nykyään, mainitaan niissä lähes satavarmasti vieläkin tämä tutkimus.

Kuitenkin myöhemmin on tutkittu ainetta tarkemmin, ja erityisesti sen vaikutusta nuorilla, terveillä miehillä. Baylor yliopiston tutkijat Darrys S: Willoughby ja Brian Leutholz tutkivat aineen tehoa 28 päivän ajan 20 jo ainakin jonkin verran treenanneella miehellä. Keski-ikä miehillä oli 22,8 vuotta, ja painoindeksi 24,7. Koehenkilöt treenasivat kuntosalilla 4 kertaa viikossa 4 viikon ajan 2-jakoisella ohjelmalla. Osa heistä sai 3 grammaa D-asparagiinihappo päivittäin kun taas toiset saivat placeboa.

d-asparagiinihappo

No tulokset olivat tällä kertaa huonoja. Koeryhmien välillä ei havaittu mitään eroa testosteronin määrässä, eikä lihasten kasvussa tai kehittymisessä. Aineen nauttiminen oli yhtä tyhjän kanssa.

Selitykseksi tutkijat esittävät seuraavaa: Kehon oma tasapainosäätely estää liian korkeiden testosteronimäärien tuottannot. Syömällä lisäravinteena d-asparagiinihappo, alkaa keho tuottaa enemmän testosteronia, joka kuitenkin "tuhoutuu" kehon vastaprosessissa.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että alkuperäiset hurjat tulokset saatiinkin testaamalla ihmisiä, joilla oli luontaisesti keskimääräistä alhaisemmat mieshormonitasot. Heillä tämä lisäaine nosti arvot ns. normaalitasolle. Kuitenkin henkilöillä joilla arvot ovat kunnossa, aine ei aiheuta muutosta, vaan keho haluaa pitää tilanteen tasapainossa ja poistaa ylimääräiset testosteronin ennen kuin siitä on hyötyä.

Lopputulos on se, että nykyisten tutkimusten valossa on nuorten, terveiden miesten turha haaskata rahaansa tähän melko kalliisenn lisäravinteeseen. Parempi kohde on vaikkapa kreatiini, joka oikeasti toimii kaikilla.

Lähteet:

  • Willoughby DS, Leutholtz B.  d-Aspartic acid supplementation combined with 28 days of heavy resistance training has no effect on body composition, muscle strength, and serum hormones associated with the hypothalamo-pituitary-gonadal axis in resistance-trained men.  Nutrition Research, Available online 15 August 2013. 
  • lisaravinnetieto.com/d-asparagiinihappo/